вторник, 9 януари 2018 г.

Сезони,нов месец-видеоклипове и колажи с пожелания!!!

"Няма зима, което да трае вечно, 
няма и пролет, която да пропусне 
реда си."
Хол Борланд
Нека великото творение на природата Пролетта ви донесе настроение и много усмивки! Съхранете ярките и цветове в сърцата си,не позволявайте на слънцето да напусне душите ви!
  ЧЕСТИТА ПЪРВА ПРОЛЕТ!!!  
Това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта. Днес Слънцето при своето видимо движение по еклиптиката пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната.Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропична година и се равнява на 365,24219 денонощия. По света е възприетата календарна система, основаваща се на т.н. "Григориански календар".Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика.
Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година - варира между 20 март, 21 или 22 март за северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.
През 2018 г. астрономическата пролет (равноденствие) в Северното полукълбо започва на 20 март в 16:15.




*******************************************
"Дори да откъснеш всички цветя на света, не можеш да спреш Пролетта."
Пролетта пристъпи нежно…
Пролетта! Или просто красивият сезон следва неуморния ход на времето и прелиства месец след месец, състояние след състояние от нашия земен път.
Нежна, вдъхновена, зелена, цветна, възраждаща…още колко много определения могат да се изпишат за сезона на Надеждата?! И никога няма да бъде банално да си пожелаваме Възраждане!
Когато природата се събужда за нов живот, дърветата пробуждат пъпките на цветовете и листата си, когато птиците се завръщат в гнездата си и огласяват с мелодии пространството, когато тревата бодро извисява стебла, когато реките и потоците подскачат в незабравим палав танц, когато Слънцето хвърля все повече топли лъчи и призовава към затопляте…Тогава значи Пролетта е дошла!


*******************************************

Пролет
Повярвали в лудия смях на петлите,
в звъна на камбана с нестройно сърце,
взривяваме зимната броня на дните
с момичешки устни, с момчешки ръце.
Мокрее стопеният сняг по косите.
Красиви сме в джинсите от кадифе.
И чувствам как огън на кръгове скрит е
в очите ни с тежкия цвят на кафе.
Мостове, задрямали сфинксове, дюни...
Със наш седемнайсетгодишен размах
възсядаме, будим... Но кой ли целуна
косите ми светли от слънце и прах?
Дали ме докосват по светлото чело
смутените устни на дръзко момче?
А може би просто задъхана радост
в косите ми блика, в кръвта ми тече...
Петя Дубарова






































Няма коментари:

Публикуване на коментар