четвъртък, 18 януари 2018 г.

Пожелания за Имен ден!!!-Св. Спиридон - 12 Декември

✝️Честит Имен Ден!🥂🍾🎉🎁💐💞
Пожелавам ти смелост и неотстъпност
във всичко, в което вярваш и ти носи щастие,много любов и късмет да привлича за теб името ти всеки ден!
Весел празник! Наздраве!  
********************
Имен ден празнуват: Спиридон, Спиро, Спиридона, Спиридонка
*********************
Св. Спиридон Чудотворец
На 12 декември църквата почита св. Спиридон. Той е роден в Кипър, живял е през четиринадесети век. Константин Велики го провъзгласява за епископ. В живота си сторил много добри дела за християнската вяра. Св. Спиридон и помага на бедните и попаднали в беда хора.Иконата на св. Спиридон е светец с дълга бяла брада.Народът разказва, че св. Спиридон бил кундурджия (обущар), затова и до днес работещите в обувната промишленост и обущарите почитат деня му. Празнуват също и други занаяти – шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери.Приема се и като покровител на конете и едрия добитък.Празнуват и козарите.В Родопите св. Спиридон се тачи против рани и порязване, против обриви и пъпки (струпки). Някъде вярват, че на този ден слънцето спира пътя си към зимата и се завърта към лятото.
РИТУАЛИ:Жените пекат хляба рано, преди изгрев слънце и го раздават за св. Спиридон да вземе и да отпрати надалеч „ступките“.Там, където го имат за покровител на конете, жените раздават рано сутринта обреден хляб за здравето на животните.
ЗАБАРАНИ:Не се работи женска работа. Не се шие. Ако се ободе жената на този ден, раната няма да зарасне лесно. Не се рони царевица, не се варят зърнени храни (леща, боб, грах) – да не излизат пъпки по тялото.
Гадания:Каквото е времето през дванадесетте дни след св. Спиридон, такова ще е то през съответните месеци през следващата година: на първият съответства януари, на втория – февруари и тн.Това са чист от двата цикъла дванадесетдневни прогнози, които се правят от 1 до 12 декември и от 12 до 24 декември.Народът особено внимателно е следил времето преди преминаването от един в друг годишен цикъл, от едно състояние на света в друго, когато все още времето е междинно, пределно и гранично. Не само дните, но и дванадесетте следващи нощи показват какви ще бъдат месеците, които идват.Според народните традиции Свети Спиридон Чудотворец е покровител на всички занаяти и занаятчии, както и на заетите в различните видове индустрии работници и служители, които създават материални блага.Да е честит празникът на обущарите, шивачите, абаджиите, бакърджиите, дюлгерите, тухларите, грънчарите и всички други видове занаятчии!Свети Спиридон помага при решаване на финансови проблеми, както и за намиране на работа за хора, чиято реализация е свързана с някаква професия или занаят.



Няма коментари:

Публикуване на коментар