сряда, 20 декември 2017 г.

Пожелания за Имен ден!-Сурва и Васильов ден и колажи към тях!-1 януари

 На 1 януари се празнува-"Сурвакане"
"Сурва, весела година,
златен клас на нива,
червена ябълка в градина,
пълна къща със коприна!
Да си жив и здрав догодина,
догодина, до амина!"
**************************************************
Сурвакане е български народен обичай, изпълняван на празника Сурваки. Известен е навсякъде по българските етнически територии, както и сред живеещите извън тях българи.Обичаят се състои в обредното обхождане на определена територия (махала, квартал, най-често цялото селище) от група сурвакари – деца на възраст 4 – 12 години или ергени. Според някои записвачи, в по-далечно минало изпълнителите на обичая са били мъже, но с течение на времето, това се прехвърля към децата и то към най-малките. Тези сурвакари обикалят от къща на къща, влизайки в домовете, където сурвакат членовете от семейството, добитъка, някъде хамбарите, оборите и т. н., произнасяйки заклинателни формули-благопожелания за здраве и плодородие. Самото сурвакане се състои в удрянето по гърба на сурвакания обект със специално приготвена за целта сурвачка. За това сурвакане домакините даряват сурвакарите с установени от традицията дарове – най-често това са хранителни продукти: (хляб, вино, сушени плодове, орехи, сланина и др.) и/или дребни пари.След приключване на сурвакането, сурвачките се оставят на място, където не могат да бъдат достигнати от човешка ръка – хвърлят се на високо дърво, на покрив, в река и т. н., а със събраните продукти децата си устройват угощение.


********************************************************
✝️Честит Васильовден на всички именници! 😇💞💐🎊🎁
Бъдете здрави, носете името си царствено с усмивка, с чест, с любов и благодарност,и цялата година нека бъде благодатна за вас!
Весел Празник!Наздраве!
🍷🍾🥂💞
****
На Васильовден имен ден празнуват: Васил, Василка, Василена, Веселин, Веселина, Весела
***
На 1-и януари, непосредствено след като сме изпратили старата и сме посрещнали Нова година, празнуваме имен ден на Васил. Църквата почита паметта на Свети Василий Велики, който е бил виден християнски философ, писател и мислител.
Според народния календар, Васильовден се нарича още Сурваки заради популярния и любим на много деца обичай – сурвакане. Децата украсяват дрянови сурвачки със сушени плодове, краваи, пуканки и сурвакат възрастните от къща на къща, за здраве и благоденствие.
Традиционна за Васильовден е и да се направи баница с късмети. Парченца дрян се слагат в баницата и се наричат за здраве, късмет, любов, сватба, бебе, къща, кола. Баницата с вече сложените в нея късмети се завърта три пъти от най-възрастната жена в семейството и после всеки си избира парче и си вижда късмета.
Името Васил е с гръцки произход и означава – цар, царствен.




✝️Честито да е името ти!😇💞💐🎊🎁
Щастлива да си в този, и всеки следващ ден,
да бъдеш благословена от цялата Вселена,
живот, белязан с радост, за теб да бъде отреден!

Весел Празник!Наздраве!🍷🍾🥂💞


****

✝️Честит да си днес!😇💞💐🎊🎁
Да носиш с усмивка това ярко име,
да имаш през цялата година,
любов и здраве, радост, светлина!
Весел Празник!Наздраве!🍷🍾🥂💞





Няма коментари:

Публикуване на коментар