четвъртък, 21 декември 2017 г.

Пожелания за Имен ден-Петльовден - Св. патриарх Евтимий Търновски - 20 Януари и колажи към тях!

✝️Честит Имен ден!!!😇💞🎉💐🎁
Нека името ти носи само щастливи утрини,

безброй успешни начала да имаш,
да привличаш позитивното и красивото
и да го превръщаш в букети от усмивки!

Весел празник!!!Наздраве!!!🥂🍾
*********************************************
На 20 Януари православната ни църква отбелязва денят на СВЕТИ ЕВТИМИЙ ВЕЛИКИ!
Народа нарича този празник Петльовден. Основно обредно действие е е коленето на петел във всяка къща, в която има мъжка челяд. Целта е да растат момчетата здрави и да се развиват истински мъже.
На места св. Евтимий се възприема като господар на детските болести и може да предпази детето от епилепсия и детски паралич.
РИТУАЛИТЕ-Обредната жертва се коли на прага на дома от 15-16 годишно момче. С кръвта на закланият петел се прави кръст на челата на всички мъже в къщата. Кръст се рисува и на външните врати. Главата на петела, обърната на изток, се забожда на портата, а краката се захвърлят на покрива. Перата се запазват за лековито баене и за празнична украса.В къщи, в които има момичета се коли кокошка.Месят се пити, кравайчета, приготвя се баница, зелник.Заклания петел се сварява цял. Носи се и на роднини и съседи за здраве.Майките на малки момченца ходят при бабата акушерка на гости. Даряват я с къдели вълна и наниз люти чушки. Вълната е символ на женското начало, лютите чушки – на мъжкото.Майките заедно приготвят знамето„колун“ от петльови пера, червени конци, бръшлян и здравец.Задължително на трапезата трябва да има сварен цял петел и обредна пита или кравай.Вярва се, че къща без петел не бива. Днес, това се компенсира с сувенири, пана, картини, дърворезба.



Няма коментари:

Публикуване на коментар