четвъртък, 17 януари 2019 г.

Пожелание за Имен ден-Антоновден-17-и януари и колажи към тях!

✝️Честит Антоновден на всички именници!!!😇💞🎁💐🎉
Бъдете здрави и усмихнати, 
обичани и силни!
Нека името ви донесе дълъг живот,
изпълнен с красив смисъл, здраве и любов!
Весел Празник! Наздраве!🥂🍾
*********************************************
На този ден имен ден празнуват Антон (от гръцки език – ценен или „който увеличава цената”), Андон, Андонко, Анто, Анко, Анчо, Тоню, Тончо, Доне, Донко, Дончо; Антония, Андония, Антонка, Тона, Тонка, Дона, Донка и други.
**********************************************
Свети Антоний Велики е прекарал двадесет години в пълно усамотение в пустинята. Дори и толкова далеч, мнозина го търсели за съвет или за лек. Антоний давал на всеки това, от което се нуждаел. Мощите на светеца с във Виена.
Във фолклора св. Антоний е брат близнак на св. Атанас. Според различните поверия братята били ковачи, ножари, железари, налбанти (хора, които подковават конете). В митологичните представи, близнаците, които са ковачи, заемат видно място като първотворци на вселената, оформящи света чрез стихията огън – разрушителна, но божествена.
Ковачите и железарите до ден днешен празнуват в чест на двамата светци (на 17 и 18 януари), защото св. Антонии и св. Атанас са покровители на тях и занаятите им.
Според друга легенда, двата празника са посветени на един светец, но с две лица. На първият ден, светецът влязъл в селската кръчма да се почерпи, облечен в бедни дрехи и никой не го поздравил и не пожелал да пие с него. На следващия ден, влязъл в кръчмата богато облечен и всички с го посрещнали с почит и уважение.
На места денят се смята за лош и тежък празник. Легендата е, че на този ден св. Антон преследва лудостта с нож в ръка, тя се крие в дявола.На този ден жените пекат питки за здраве. Вярвало се е, че трябва да се раздават медени питки в чест на чумата.
Денят е посветен и на едрия, рогат добитък. Свещеникът обикаля селото и пръска стадото със светена вода. Освещават се в черквата ярма и царевица, които се дават на животните. Отбелязва се и първото пролетно затопляне.Вярва се, че на този ден не трябва да се вари боб, леща, царевица, за да не се разболяват децата.
В Пиринско вярват, че на Антоновден се събират всички болести и на следващия ден „тръгват по хората“. Затова наричат двата празника „сладки и медени“. Стопаните са залоствали здраво вратите и капаците на прозорците, не са палели свещи, за да не видят болестите светлината и да дойдат.
На Антоновден не се яде свинско месо.
Не се плете с куки и не се шие с игли. Не се пипа вълна. Не се работи, зада няма гръмотевици през годината. Жените не решат косите си, з а да не пада върху тях гръм през лятото.
Народът ни вярва, че само братя близнаци могат да спасят от тежки болести, че само те могат да добиват жив и магически огън, който да лекува хора и животни.




*****************************************

✝️Честит имен ден, Антоне!!😇💞🎉💐🎁 Безценни дарове да носи името ти всеки ден, да си благословен с прекрасно здраве, от истинска любов да бъдеш вдъхновен, към щастието смело път да си проправяш! Весел Празник! Наздраве!🥂🍾




********************************************

✝️Честит Имен ден,Тони!!!😇🎉🎁💐 И нека силата на името ти стори тъй, че да се чувстваш жизнена, безценна, към теб поток от благодат да се излее, късметът, здравето да бъдат с тебе неизменно! Весел Празник! Наздраве!🥂🍾




**************************************************

Честит празник на всички, 
които празнуват Антоновден!
Носете името си с радост и гордост,
и нека името ви донесе късмет,
поредица от успехи и лично щастие!

* * *
Честит Антоновден на всички празнуващи!

Пожелаваме ви, подкрепени от силата на имената си,
да изковете такъв живот, който с радосст 
да наречете щастлив, смислен и безценен!
Бъдете здрави!


✝️Честит Имен ден!!!😇🎊💐🎁🥂🍾






Няма коментари:

Публикуване на коментар